Lubię przyrządzać posiłki w parowarze. Zwłaszcza obiady. Tak się jakoś człowiek czuje uporządkowany, jak mu wszystko ładnie i synchronicznie "dochodzi" ;) Ten obiad to klopsiki indycze ze spaghetti z cukinii. Dołożyłam do tego jeszcze sos z upieczonej papryki, którego jednak nie sfotografowałam.
Sos paprykowy:
Rozgrzać piekarnik do 220 stopni
2 żółte papryki - pozbawione gniazd nasiennych i przekrojone na pół
cebula - posiekana
oliwa
pół łyżki natki - posiekanej
łyżka jogurtu greckiego
sól, pieprz biały
W nagrzanym piekarniku układać papryki skórką do góry. Gdy
skórka miejscami zbrązowieje, przełożyć na drugą stronę.
W tym czasie zaczynamy przygotowywać
Klopsiki indycze
500g mielonego z indyka
mała cebulka, posiekana
2 łyżki natki, posiekanej
pół szklanki otrąb owsianych
1 jajko
łyżeczka przyprawy z suszonych pomidorów, czosnku i bazylii
sól, pieprz, po pół łyżeczki papryki słodkiej i majeranku
Składniki połączyć, wymieszać do uzyskania jednolitej masy, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i majerankiem. Uformować kotleciki, umieszczać ostrożnie w najniższej misie parowaru. Ustawić czas na 15 minut.
W tym czasie przygotować
Spaghetti z cukinii
2 młode cukinie
łyżka przyprawy z suszonych pomidorów, czosnku i bazylii
2 łyżki siekanej bazylii
sól, pieprz
cukinie bez obierania pociąć na mandolinie lub pokroić nożem w wąziutkie paseczki (julienne). Przemieszać delikatnie z solą i pieprzem, posypać siekaną bazylią i suszonymi pomidorami. Ułożyć najdelikatniej w drugiej misie parowaru. po kwadransie od rozpoczęcia parowania klopsików, dołożyć drugą misę i parować kolejne 15 minut razem.
I wracamy do
sosu paprykowego
Po około 20-25 minutach skórka popęka, wtedy wyjąć paprykę i włożyć do
plastikowego woreczka do przestygnięcia. Potem obrać ze skórki. Na
patelni usmażyć do miękkości cebulkę, a następnie zmiksować ją wraz z
papryką na gęsty krem. Dodać posiekaną natkę i zaciągnąć jogurtem.
Przyprawić.
Po tym czasie wykładamy delikatnie na talerze spaghetti, klopsiki, i polewamy to ślicznym złocistym sosem paprykowym.