Obiad z parowaru

Lubię przyrządzać posiłki w parowarze. Zwłaszcza obiady. Tak się jakoś człowiek czuje uporządkowany, jak mu wszystko ładnie i synchronicznie "dochodzi" ;) Ten obiad to klopsiki indycze ze spaghetti z cukinii. Dołożyłam do tego jeszcze sos z upieczonej papryki, którego jednak nie sfotografowałam.

Sos paprykowy:
Rozgrzać piekarnik do 220 stopni
  • Składniki:
2 żółte papryki - pozbawione gniazd nasiennych i przekrojone na pół
cebula - posiekana
oliwa
pół łyżki natki - posiekanej
łyżka jogurtu greckiego
sól, pieprz biały
  • Wykonanie:
W nagrzanym piekarniku układać papryki skórką do góry. Gdy skórka miejscami zbrązowieje, przełożyć na drugą stronę.

W tym czasie zaczynamy przygotowywać Klopsiki indycze
  • Składniki:
500g mielonego z indyka
mała cebulka, posiekana
2 łyżki natki, posiekanej
pół szklanki otrąb owsianych
1 jajko
łyżeczka przyprawy z suszonych pomidorów, czosnku i bazylii
sól, pieprz, po pół łyżeczki papryki słodkiej i majeranku

  • Wykonanie:
Składniki połączyć, wymieszać do uzyskania jednolitej masy, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i majerankiem. Uformować kotleciki, umieszczać ostrożnie w najniższej misie parowaru. Ustawić czas na 15 minut.

W tym czasie przygotować Spaghetti z cukinii
  • Składniki:
2 młode cukinie
łyżka przyprawy z suszonych pomidorów, czosnku i bazylii
2 łyżki siekanej bazylii
sól, pieprz

  • Wykonanie:
cukinie bez obierania pociąć na mandolinie lub pokroić nożem w wąziutkie paseczki (julienne). Przemieszać delikatnie z solą i pieprzem, posypać siekaną bazylią i suszonymi pomidorami. Ułożyć najdelikatniej w drugiej misie parowaru. po kwadransie od rozpoczęcia parowania klopsików, dołożyć drugą misę i parować kolejne 15 minut razem.

I wracamy do sosu paprykowego

Po około 20-25 minutach skórka popęka, wtedy wyjąć paprykę i włożyć do plastikowego woreczka do przestygnięcia. Potem obrać ze skórki. Na patelni usmażyć do miękkości cebulkę, a następnie zmiksować ją wraz z papryką na gęsty krem. Dodać posiekaną natkę i zaciągnąć jogurtem. Przyprawić. 

Po tym czasie wykładamy delikatnie na talerze spaghetti, klopsiki, i polewamy to ślicznym złocistym sosem paprykowym.


0 komentarze:

Prześlij komentarz