Papryki nadziewane wołowiną z warzywami

Fajnym pomysłem na obiad może być nadziewana papryka. Ponieważ moja dieta nie pozwala na spożywanie drobiu ani wieprzowiny, staram się wynaleźć jak najwięcej pomysłów na zastosowanie wołowiny. Najwygodniej mi przyrządzać dania z mielonej, natomiast tak czy siak łatwo ją przesuszyć. W tym daniu natomiast - łatwo tego nie zrobić.

Co potrzebujemy?

2-3 papryki,
0,5 kg wołowiny mielonej,
parę pieczarek,
szklankę włoszczyzny mrożonej,
 cebulę,
2-3 ząbki czosnku,
jogurt z ziołami

Przygotowanie - banalne. Nawet nie rozmrażam włoszczyzny, tylko mieszam ją z wołowiną, posiekanymi cebulą i czosnkiem, plasterkami pieczarek. Masą mięsną nadziewam przepołowione i wydrążone papryki. Wkładam je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, a potem piekę, aż nakłuta papryka będzie miękka. Można przykryć papryki od góry kawałkami folii aluminiowej, i ściągnąć je na 5 minut, by mięsko się apetycznie przyrumieniło.

Podawać polane jogurtem z ziołami.


0 komentarze:

Prześlij komentarz